keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Kofeinismi

Lopettaisinko kahvin juonnin..?
Miksi en... Sehän on vain juoma muiden joukossa vai onko?

Jos kahvipaketista saa noin 65 kupillista kahvia päivässä ja kunnon mukiin menee kaksi kuppia.
Jos siis juon 3 mukillista kahvia päivässä, yksi paketti riittää noin kymmeneksi päiväksi. Eli kahvia menisee noin kolme pakettia kuussa. Ostan aina reilun kaupan kahvia ja se maksaa noin 5 € / paketti.
Kuukaudessa kahvinjuontini tulee maksamaan 15€.
Vuodessa kulutan rahaa siis noin 180€.
Ja jos suomalaisnaisen eliniänodote otetaan huomioon, jäljellä olevia kittausvuosia on jäljellä ainakin nelisenkymmentä ja näin laskettuna tulisin siis säästämään noin 7200€ jättämällä kahvin pois. Aika paljon, eikö?

Kahvin hyödyiksi ovat monet kahvitehtaiden rahoittamat tutkimukset huomanneet parantuneen keskittymiskyvyn ja tarkkaavaisuuden. Tosin puolueettomat tutkimukset näyttävät olevan kovasti sitä mieltä, että tutkittavien kofeiinivajaus on tehnyt tepposensa ja saatu kahviannos vain palauttaa
tilanteen normaalille tasolle.

Kahvin tuoksu on oikein hyvä, mutta onko niin, että kofeiiniriippuvuus maustaa kahvin maistumaan hyvälle, vaikka todellisuus olisi ihan toisenlainen. Lisäksi kahvi värjää hampaat, mikä on pitkä miinus.

Etsiskellessäni tietoa kahvista, löysin mainintoja kahvin vaikkutuksesta mielenterveyteen... paniikkihäiriöihin, depressioihin ja skitsofreniaan. Hui!
Toisaalta taas itsemurhariski näyttäisi muutaman seuranta tutkimuksen mukaan olevan kahvinjuojilla pienempi. Ei mikään ihme, koska päänsärky kofeiinittomana on hirveää.

Jossain mielisairaalassa koko sairaalan siirtyminen osittaiseen kofeiinirajoitukseen vähensi päällekarkauksia 25–30 % ja omaisuusvahinkoja 50 %... hmmm...

Tiesinkin valmiiksi, että kofeiini on keskushermostoa ja aineenvaihduntaa kiihottava piriste, mutta en ollut tullut ajatelleeksi, että muita keskushermostoa piristäviä aineita ovat esimerkiksi amfetamiinit, ekstaasi ja kokaiini... Stimulanttien yleinen vaikutus on piristävä ja energisoiva. Jos kofeiini keksittäisiin nyt, se ei varmaan enää pääsisi sallitujen listalle..? Näitä "ei niin kivoja"-asioita lukiessani tuli hymyn väre suunpieleen, kun mietin nuorisoa moralisoivia mummeleita, jotka kädet täristen itse vetävät keskushermostostimulantteja nätistä posliinikupista. Onkohan kahvissa tosiaan vaikutukset pienet, mutta riippuvuus suuri. En kyllä taida edes tuntea ketään, joka olisi lopettanut kahvin juonnin?

Ehkäpä tässä oli nyt riittävästi infoa itselleni, jotta saisin aloitettua lopettamisen, mikä sekin tuntuu melko jännältä. Mitenköhän pärjään pääkivun kanssa? Wikipedia tiesi kertoa, että: "Säännöllisen kahvinjuonnin lopettaminen saattaa aiheuttaa päänsärkyä, ärtyisyyttä, väsymystä, mielialan vaihteluja ja keskittymiskyvyn puutetta. Vieroitusoireet lakkaavat yleensä noin viikon kuluttua. Kofeiinin vieroitusoireet ovat kuitenkin melko tuntematon aihe, sillä kahvinjuonnin terveysriskit ovat hyvin pieniä minkä vuoksi ihmiset eivät koe kahvista luopumista tarpeellisena."

Jospa en sittenkään lopettaisi.

1 kommentti:

  1. Blogissani käynnissä arvonta johon voit osallistua vaikka vain yhdellä arvalla :) tuu kurkkaamaan! http://dayafterday2012.blogspot.fi/2013/04/jeriika-arvonta.html

    VastaaPoista